manege-rca

Manege RCA

5 sterrenManege RCA is een FNRS ruitersportcentrum. Je vindt bij ons kwaliteit, veiligheid en een ruim aanbod aan paardensport. Ieder FNRS ruitersportcentrum heeft naast een aantal sterren ook een veiligheidscertificaat. Het FNRS ruiterpaspoort geeft toegang tot alle FNRS ruiteropleidingen. Het is een landelijk erkend registratiebewijs van je rijvaardigheidsniveau en staat voor opleidingen op niveau. Je kunt bij een FNRS  bedrijf genieten van de paardensport in een veilige omgeving. Maximaal ruitergewicht 95 kilo.

Vanaf de leeftijd van 7 jaar kun je bij ons beginnen met rijlessen volgen. Wij geven les aan reguliere lesklanten maar ook aan mensen met een (lichte) beperking.

Wij hebben op dit moment helaas een lange wachtlijst voor de jonge jeugd die nog helemaal moet beginnen met leren paardrijden maar ook een kleine wachtlijst voor de ruiter die al kan rijden en voor ruiters met een beperking. Ook nemen we op dit moment bijna geen “niet leden”aan voor bijv. buitenritten! Houd daar rekening mee als je je wilt gaan aanmelden.

Vanaf de leeftijd van 7 jaar kun je bij ons terecht voor een ruiterspelweek (dagkamp) en vanaf 11 jaar voor ruiterkamp (logeerkamp).

Voor springliefhebbers is er ook mogelijkheid voor springlessen.

En verder zijn er naast de reguliere lessen natuurlijk alle gebruikelijke manege activiteiten. We hopen ook dit seizoen weer een leuke kalender te kunnen maken.

Manege R.C.A. ligt direct aan het 6100 ha. grote natuurgebied het ‘Drents-Friese Wold’ met vele gemarkeerde ruiter, men, wandel en fietsroutes. Meer dan 120 km paden voeren door bossen, veengebieden, zandverstuivingen en langs vennen, waar een heerlijke rit te paard of op de fiets kan worden onderbroken, voor een lunch te midden van deze prachtige natuur.


Opleidingen op verschillende niveau’s

Wij proberen je een goede complete leerzame maar vooral ook leuke ruiteropleiding te geven. Je begint met de basis, daarbij hoort hoe je moet omgaan met je paard of pony. Daarna begin je met de basis van het paardrijden: Hoe je in balans zit en hoe je het paard de juiste hulpen geeft. En zo ga je stap voor stap verder. Je kunt bij ons veel leren op het gebied van dressuur, springen en buiten rijden. Het ruiterpaspoort wat hierboven al even genoemd werd, wordt stap voor stap gevuld met stempels als bewijs van bekwaamheid in de verschillende disciplines.


 

Gediplomeerde instructeurs

Onze instructeurs zijn gediplomeerd. Zij volgen jaarlijks specialisatiecursussen en worden door de FNRS bijgeschoold. Ze maken van elke paardrijles een leerzame les waar jij heel veel plezier aan beleeft. Zo wordt elke paardrijles een les waar je echt naar uitkijkt. Onze doelstelling is om jou met plezier te laten paardrijden en je te ontwikkelen van beginnende ruiter tot gevorderde paardensporter.


    

Pensionstalling

Wij bieden ook pensionstalling. En we hebben meestal wel ’n stal vrij. De stallen zijn drie bij drie meter. We hebben binnen en buiten boxen.  We hebben 2 binnenbanen(20-40 en 20-50mtr)  en een eb en vloed buitenbaan (20-40mtr) Wanneer je paard bij ons op stal staat betaal je € 350,– per maand. Je stal wordt daarvoor dagelijks, maar met uitzondering van de zondag uitgemest, wij laten de paarden in de wintermaanden elke ochtend een uur in de bak/paddock lopen en vanaf medio april gaan ze dagelijks het weiland in tot medio oktober. Wij voeren twee maal daags sportbrok en twee maal daags hooi. De paarden staan op vlas. ’s Winters krijgen ze indien nodig ook stro bijgevoerd. Als je bij ons pensionklant bent mag je één keer in de week kosteloos in een reguliere les meerijden mits jij en je paard passen in deze lessen, geen freestyle of western maar ‘gewoon’ Engels, dressuur. Extra groepslessen zijn tegen gereduceerd tarief. Eigen instructie van buitenaf inhuren mag niet. En je bent/wordt lid van de KNHS. Voor de geïnteresseerden hebben we ook een rijvereniging onder dak, PC en RV Hynstewille.  Je kunt vanaf ons terrein prima bosritten maken. Als je geïnteresseerd bent moet je misschien maar eens een keer langskomen. Geheel vrijblijvend uiteraard:-)

Stalling incl. weidegang voor vakantie paarden kost € 22,50 per dag (per ingang van een nieuw etmaal komt er dus € 22,50 bij)

 


 

Veiligheid op de manege

Wij beschikken over een veiligheidscertificaat van de Stichting Veilige Paardensport. Dit veiligheidscertificaat garandeert dat wij voldoen aan bepaalde basiseisen voor een veilige beoefening van de paardensport. Zo wordt er gekeken naar de veiligheid van de accommodatie, maar ook naar dragen van een veiligheidshelm, gediplomeerde instructeurs, onderhoud aan zadels en hoofdstellen enz.


       

De paarden

De paarden waar wij mee werken zijn voornamelijk KWPN’ers (sportpaard) en de pony’s Welsch  (sportpony) maar ook de Haflinger en de Tinker.  Onze paarden en pony’s zijn misschien wel net zo enthousiast als hun berijders om een heerlijke les of rit te maken. De lessen voor zowel beginners als voor (ver)gevorderden worden door gediplomeerde instructeurs verzorgd.  Het buitenritten seizoen duurt bij ons ongeveer van juni tot oktober, natuurlijk zijn we een beetje afhankelijk van het weer.  Wij rijden alleen buitenritten met geoefende ruiters. Ook onze ruiters met een beperking genieten vanaf de paardenrug van het bos wat direct aan de manege grenst  Maximaal gewicht ruiters is 95 kg. Ook kunnen er bij ons paarden worden beleerd en is er de mogelijkheid om een eigen paard mee te brengen of te stallen.

 


Protocol buitenrijden

PROTOCOL BUITENRITTEN RIJDEN MANEGE RCA                                                                                                                                              AANGEZIEN WIJ EN ONZE PAARDEN EN PONY’S EEN GOED BEZET WEEKROOSTER HEBBEN IS HET LANG NIET ALTIJD MOGELIJK EEN RIT AAN TE VRAGEN HOUDT DAAR REKENING MEE MET BOEKEN.                                                                                  HET BUITENRIJ SEIZOEN LOOPT VAN 1 JUNI TOT 1 OKTOBER.

 • BUITENRITTEN ZIJN ALTIJD ONDER BEGELEIDING EN ALLEEN VOOR GEOEFENDE RUITERS, DAT BETEKEND DAT JE MINIMAAL EEN PAAR JAAR LES HEBT GEVOLGD, EN NOG STEEDS RIJDT! WIJ HEBBEN GEEN BEGINNERSRITTEN.
 • MINIMAAL 4 PERSONEN EXCL. GIDS OF EIGEN PAARDEN
 • GOED AANGEVEN VAN NIVEAU EN BIJZONDERHEDEN;  BEGINNERS STAP EN DRAF ; LICHT GEVORDERD STAP, DRAF EN HEEL KLEIN GALOPJE; GEVORDERD STAP, DRAF, GALOP
 • MINIMUMLEEFTIJD 8 JAAR
 • MAXIMAAL GEWICHT 95 KILO
 • 15 MINUTEN VAN TE VOREN VOORRIJDEN BIJ AFWIJZING KOSTEN 1e  UUR KWIJT
 • BIJ VERTOON RUITERBEWIJS OF RUITERPASPOORT NIVEAU F12 VOORRIJDEN NIET NODIG.
 • CORRECTE RIJKLEDING VERPLICHT (CAP EVENTUEEL TE LEEN)
 • GROTE RONDE ONGEVEER 2 UUR € 40,00 P.P.
 • KLEINE RONDE ONGEVEER 1 UUR € 25,00 P.P.
 • 3 UURSRIT PAARDENVIJVER € 55,00 P.P.
 • VERTREK TIJDEN LIEFST10.00 UUR 15.00 UUR OF 19.00 UUR
 • DAGTOCHT 10.00 – 16.00 UUR € 75,00 P.P. EXCL. KOSTEN VOOR DE LUNCH BIJ VILLA NOVA.

WIJ VERWACHTEN DE DEELNEMER MAX. 3/4 UUR VAN TE VOREN, ONTVANGST MET KOP KOFFIE/THEE EN VAN TE VOREN AFREKENEN, ALS BLIJKT DAT DE RUITER TIJDENS HET VOORRIJDEN HET GEWENSTE NIVEAU NIET BEHEERST BEN JE DE KOSTEN VAN HET EERSTE UUR KWIJT D.I. 20,00 GING HET OM EEN MEER UREN RIT DAN KRIJG JE HET RESTBEDRAG WEL TERUG.

TIJDENS DE KOFFIE VERTELD DE GIDS DE REGELS DIE GELDEN TIJDENS EEN BOSRIT.

DE PAARDEN EN PONY’S WORDEN VERDEELD, JE GAAT LANGS DE KASSA OM TE BETALEN.

EEN HALF UUR VOOR AANVANG RIT PAARDEN OPZADELEN

15 MINUTEN VAN TE VOREN OPSTAPPEN MET GEBRUIK VAN EEN KRUKJE EN EVENTUEEL VOORRIJDEN, DAARNA VERTREK.

HET DEELNEMEN AAN EEN RIT GESCHIEDT GEHEEL OP EIGEN RISICO, PAARDRIJDEN IS NIET ONGEVAARLIJK JE ACCEPTEERD BIJ DEELNAME DE RISICO’S DIE BIJ PAARDRIJDEN HOREN.

 

AANGESLOTEN BIJ:

vhc-logo    knhs_thumb_rigineel      fnrs-logo3

SPONSOREN

SPONSOREN
Prettig Pensioen

FACEBOOK

Manege RCA

Vaart Zuidzijde 104-A
8426 AJ Appelscha
Telefoon: 0516 433450
info@manege-rca.nl
Disclaimer